Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panorama 20/2012

21. 7. 2012

pan20.jpgObsah:

1.       Šůla J.: Hříšní lidé města Dobrušky v XVI. a XVII. století.
2.       Gerža M.: Nejnovější botanická překvapení z Orlických hor.
3.       Šůla J.: Dvojí svatba manželů Panklových (první: tajná ve Vídni, druhá: veřejná v České Skalici)?!
4.       Kratochvíl V.: K otázce cihlářské výroby v Potštejně.
5.       Šůla J.: Vzpomínky českomeziříčského rodáka Karla Dvořáka na léta strávená na frontách I. světové války.
6.       Dusík M.: Obyvatelé velkých ptačích budek v Orlických horách.
7.       Mach J.: Životodárná síla kořenů aneb Dobruška Kupkova mládí.
8.       Hofman M.: Stavba budovy Kampeličky v Dobrém.
9.       Volf V.: O vlaštovčích hnízdech.
10.    Mach V.: Veliký pátek Františka Ladislava Heka.
11.    Rejl J.: Nosorožík kapucínek v Orlických horách.
12.    Honsnejmanová D.: Ladislav Falta – Král českých rychlopalníků. Střelecký olympionik, mistr světa a mistr Evropy.
13.    Ptáček J.: Sv. Anna – staronová patronka Orlických hor.
14.    Bachura Z.: 120 let od narození kronikáře a písmáka Antonína Boše.
15.    (Sršeň L.): Mrázková Markéta: Jan Karel Rojek, kněz, vlastenec, historik .
16.    Bachura Z.: 120 let od narození spisovatelky a básnířky Františky Semerákové.
17.    Trejtnar F.: Česko – kladské vztahy v minulosti.
18.  (Kučera J. a Remeš R.): Nová regionální literatura za rok 2011.
 

Informace o novém čísle vyšla v Orlickém týdeníku 53/50:5 dne 17. července 2012 pod názvem "Otazníky nad životem Boženy Němcové".

Rok 2012 je pro sborník PANORAMA rokem jubilejním. Připravili jsme pro vás již 20. číslo tohoto regionálního vlastivědného sborníku. Snad Vás stejně jako v předchozích letech nezklame a vy se z něho dozvíte mnoho nových zajímavostí z našeho krásného regionu.
Počet přírodovědných příspěvků je v tomto čísle nižší než bychom si představovali, ale obsahově jde o velmi zajímavé články. O nových nálezech rostlin v Orlických horách i podhůří seznamuje Michal Gerža. Ještě i dnes se dají najít nové lokality vzácných a chráněných druhů rostlin v místech, která jsou celkem dobře botanicky prozkoumaná. Se zajímavostmi okolo vlaštovčích hnízd seznamuje ornitolog Vojtěch Volf. Miroslav Dusík podává přehled o tom, kteří živočichové kromě ptáků mohou využívat velké budky.
Historické příspěvky v Panoramě tradičně převažují. Nosným příspěvkem tohoto čísla je článek Jaroslava Šůly „Hříšní lidé města Dobrušky a okolí v XVI. a XVII. století“, kterým doplňuje přehled soudních procesů publikovaných V. Matoušem v publikaci „Ortel podle práva“. Jaroslav Šůla pokračuje na stránkách sborníku PANORAMA s publikováním nových informací o Babičce a její autorce Boženě Němcové. V tomto čísle se zabývá dvojí svatbou manželů Panklových. A do třetice poskytl Jaroslav Šůla k otištění příspěvek se vzpomínkami českomeziříčského učitele Karla Dvořáka na léta strávená na frontách I. světové války. Zdeněk Bachura, kronikář obce Olešnice v Orlických horách, se stručně zmiňuje o dvou významných osobnostech žijících v obci, a to o kronikáři Antonínu Bošovi a spisovatelce a básnířce Františce Semerákové. Další osobnost, tentokrát obce Mokré, popisuje Dagmar Honsnejmanová. Jedná se o sportovního střelce Ladislava Faltu. Michal Hofman se zabývá stavbou kampeličky v Dobrém a Vilém Kratochvíl cihlářskou výrobou v Potštejně. Jiří Mach se ve svém příspěvku zabývá Dobruškou v době mládí Františka Kupky. Jeho syn, Václav Mach, rozebírá nejznámější dílo Františka Ladislava Heka „Velký pátek“. Josef Ptáček informuje o staronové patronce Orlických hor – sv. Anně.
Nesmíme zapomenout na tradiční přehled nové regionální literatury, která především v roce 2011 vyšla v několika vydavatelstvích nejen regionálních.
Sledujte pozorně naše stránky www.natura.estranky.cz. Zde se dozvíte, kde je možno nové číslo sborníku zakoupit.
Závěrem mi dovolte poděkovat všem, kteří se na přípravě i realizaci nového čísla podíleli. Jsou to především autoři, ale také spoluvydavatelé z řad měst a obcí regionu a také inzerenti.

Josef Kučera, NATURA Dobré

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář