Jdi na obsah Jdi na menu
 


Herbář

Herbář je naší nejvýznamnější sbírkou, která v současné době obsahuje více jak 6000 evidovaných herbářových položek cévnatých rostlin, včetně dřevin. První sběry pocházejí z roku 1979. Řazení položek je uspořádáno podle rodů. Velikost položek jsou odvozeniny formátů A3 a A4. Ze začátku byly usušené rostliny lepeny na čtvrtky, později pak ukládány volně do papírů. Téměř většina sebraných rostlin pochází z vlastních sběrů, jen několik málo položek pak od jiných sběratelů (Marek Milan, Martínková Irena, Vaněk Pavel, Čejková Alžběta, ...). Velký dík patří tiskárně UNIPRINT z Rychnova nad Kněžnou, která nám už několikrát věnovala papíry, do kterých jsou hotové sběry uloženy.

Převážná většina sebraných rostlinných druhů pochází z regionu Orlických hor a celého Rychnovska. Jsou zde samozřejmě i položky rostlin z jiných území České republiky. Nemalou část herbáře tvoří rostliny sebrané i v ostatních zemích Evropy (Andorra, Bulharsko, Černá Hora, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Moldávie, Norsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko včetně ostrovů Kréta, Rhodos a Zakynthos, Slovensko, Slovinsko, Španělsko včetně ostrovů Gran Canaria a Mallorca, Švédsko, Ukrajina), Afriky (Kapverdy, Maroko) a blízkého východu (Kypr, Turecko).

Herbář obsahuje kolekce kritických druhů jako např. Alchemilla, Carex, Crataegus, Juncus, RubusTaraxacum sect. Palustria, Viola a dalších, které jsou revidovány a determinovány odborníky.

 

Příspěvky

Zatím neznámá rostlina z Orlických hor

3. 3. 2013

V roce 2012 byla v Orlických horách nalezena rostlina z čeledi Asteraceae, která se zatím nepodařila určit.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Herbář | Komentářů: 0